Niet lekker in je vel? Gebruik de 5C-methode | Gezond Kompas

Voel je je bluhh? Gebruik mijn 5C-methode.

Sep 19, 2022

Bluhh voelen. Dat hebben we allemaal wel eens (of regelmatig). Het is een gevoel van even niet lekker in je vel zitten. Van moe zijn, geen zin hebben in dingen, geen motivatie hebben om verstandige, gezonde en productieve dingen te doen. Van de wereld even op pauze willen zetten. Vaak zijn dit de momenten waarop we met een zak chips op de bank kruipen, eindeloos op social media scrollen en Netflix uitspelen.

Als mens komt er de hele dag veel op je af. Je moet veel (van jezelf), je hebt zorgen, je wisselt van emoties. Je hebt allerhande ballen in de lucht te houden terwijl van zowel buitenaf als binnenin er van alles aan je trekt. Dit kost allemaal energie. En als we niet opladen, dan voelen we ons bluhh.

 

Welke spiraal kies jij?

Dit is het moment waarop je gevoel twee kanten op kan gaan: omlaag of omhoog.

 

 

Omlaag is de spiraal die wordt ingezet door het gedrag dat zelf-sabotage heet: Je gezonde gewoonten compleet overboord gooien, vinnige opmerkingen maken tegen je geliefden, nog lelijkere dingen denken over jezelf, je vol vreten met troep, uren lang jezelf in een immobiele modus houden en jezelf zielig vinden. Ik durf te wedden dat iedereen zichzelf wel eens min of meer in deze beschrijving herkent. Maar dit zelf-destructieve gedrag zorgt voor een negatieve spiraal, waardoor we ons logischerwijs niet bepaald beter gaan voelen.

Je kunt ook de positieve spiraal pakken, omhoog. Er zijn vele manieren om jezelf uit de bluhh-modus te krijgen. Het kost vaak even wat discipline (want je hebt hier uiteraard geen zin in), maar het is het wel waard. Want je wilt je toch goed voelen?

 

De 5C methode

Zelf voel ik me ook regelmatig bluhh. Ik heb gemerkt dat er een aantal elementen zijn die me helpen om weer uit dat bluhh-gevoel te komen. Deze elementen zorgen individueel voor een beter gevoel, maar versterken elkaar ook, zo is mijn ervaring. Ik heb het de 5C-methode genoemd. De 5C’s zijn 5 Engelse woorden die met een C beginnen, want dat allitereert zo lekker. De 5 C’s zijn: clean, calm, connect, clarify, care. De volgorde is hierbij van belang, want het zijn steeds fases die voorbereiden op de volgende fase.

 

Clean

Als ik me bluhh voel krijg ik vaak een overweldigende drang tot schoonmaken en orde scheppen. Ik ben me dan ineens hyperbewust van stof en viezigheid en rommel. Dit valt te verklaren doordat ons brein elke dag vele duizenden prikkels binnenkrijgt, waaronder visuele prikkels. Tijdens een bluhh-periode kan er sprake zijn van een overprikkeling, waardoor prikkels extra veel signaal veroorzaken in ons brein. Het wegnemen van die overbodige visuele prikkels zorgt voor meer rust in het zenuwstelsel. Ik vermoed dat in deze drukke wereld het fenomeen ‘minimalisme’ daarom zo populair is geworden.

Ik start dus altijd met opruimen en schoonmaken. Dat kan variëren van een snelle stofzuiger door het huis tot De Grote Schoonmaak. Ik voel me in deze fase nog steeds bluhh, maar het resultaat zorgt ervoor dat ik weer ruimte ervaar. Ruimte en tevredenheid. Je omgeving heeft een enorme invloed op je innerlijke welzijn, en een rustige omgeving zorgt voor een rustig hoofd.

 

Calm

Meestal ben ik na stap 1 behoorlijk moe (als ik dat niet al op voorhand was). Het is dus tijd voor rust, reinheid en regelmaat. Lekker prikkelarm uitpuffen en bijkomen. Op welke manier dan ook. Dat kan een avond extra vroeg naar bed gaan zijn en lang slapen. Dat kan een dagje in bed doorbrengen zijn. Dat kan een middag op de hei doorbrengen zijn. Dat kan een korte yoga nidra sessie zijn. Wat bij jou past en waar op dat moment je behoefte ligt. Het gaat erom dat je kalmte toelaat. Dat je de ruimte geeft aan je zenuwstelsel om te ontprikkelen. Het gaat om pure ontspanning. Die ontspanning brengt je namelijk weer in balans.

Om dat goed te begrijpen is een korte uitleg van het autonome zenuwstelsel wel handig. Het autonome zenuwstelsel is regelt 90% van alle processen in het lichaam, zoals het uitscheiden van hormonen, de vertering, het immuunsysteem, de bloeddruk, en je ademhaling. Het autonome zenuwstelsel heeft een gaspedaal en een rem. Het sympathische systeem is het gaspedaal, die zorgt voor de vecht-of-vluchtreactie die ons in leven houdt in noodgevallen. Het parasympathische systeem is de rem, die zorgt voor alle processen die ons in leven houden op de lange termijn, zoals vertering, ontgifting en celherstel. In een gebalanceerde staat (ook wel ‘gezondheid’ genoemd) vloeien we ongehinderd van parasympathisch naar sympathisch en weer terug naar parasympathisch. Dus van rust naar prestatie, en weer terug naar rust. Echter trappen wij vaak eindeloos het gaspedaal maximaal in, zonder daar tegenover de rem te gebruiken. Alle prikkels die we op een dag te verwerken hebben, duwen ons gaspedaal in. De eindeloze to-do lijst duwt ons gaspedaal in. Onze zorgen over morgen duwen het gaspedaal in. We raken dan uit balans. Om weer in balans te komen, heeft het parasympathische zenuwstelsel ruimte nodig om haar werk te kunnen doen. En daar is ont-spanning voor nodig.

 

Connect

Ontspanning is dus ont-spanning. Het haalt ons uit de vecht-of-vlucht modus waar we ons onbewust in bevinden. Het haalt ons uit de overlevingsstand. Dit schept ruimte om de aandacht te verleggen van buiten naar binnen. Om te verbinden met wat er binnen eigenlijk in je leeft. Wat voel je eigenlijk? Waardoor voel je je zo bluhh? Lichaamsgerichte oefeningen zoals yoga of dansen kunnen helpen om in verbinding te komen met jezelf. Ook meditatie is een fijne tool. In deze fase ga ik vaak journalen (een hip woord voor gewoon ‘schrijven’). Ik laat de gedachtenbrij in mijn hoofd vorm krijgen op papier. Ik beschrijf de gevoelens die ik voel en de gedachten die mijn hoofd rond racen. Welke klachten heb ik? Wat baart me zorgen? Wat wil ik allemaal doen? En leef ik momenteel eigenlijk wel in lijn met mijn waarden en visie? Ik dump alles op papier.

 

Clarify

Dit gaat naadloos over in de fase waarin ik helderheid schep. Tijd voor orde in de chaos. Ik zet alles op een rijtje en maak een overzicht van alles wat ik nog moet/wil doen. Ik neem mijn planning onder de loep. Is deze realistisch? Past deze bij de energie die ik heb? Past het bij de prioriteiten die ik heb? De Eisenhower Matrix kan helpen om verschil te maken tussen (niet) belangrijke en (niet) urgente taken, en daarmee waar ik wel mijn energie voor wil gebruiken en waarvoor niet. Ik maak vervolgens zoveel mogelijk ruimte in mijn agenda door bijvoorbeeld afspraken te verzetten en taken te schrappen. Ruimte in je agenda geeft ademruimte. Die ruimte verlaagt stress, waardoor je veerkracht kan opbouwen.

 

Care

Nu er ruimte is in de agenda en het stressniveau is gedaald, verschuift de focus naar zelfzorg. Je bluhh voelen is een signaal van je lichaam dat je ergens uit balans bent, dus zelfzorg mag hoog op de prioriteitenlijst. Meestal voel ik inmiddels ook weer de motivatie om mezelf te herpakken en goed voor mezelf te zorgen, dus dat is al een teken dat ik uit de bluhh-stand aan het komen ben. Ik ga na wat ik met name nodig heb de komende tijd om me beter te voelen. Dat is bijvoorbeeld goede nachten slaap, in de natuur zijn of groenten eten. Door de ruimte die ik heb gecreëerd kan ik nu voldoende aandacht geven aan deze zelfzorg. Ook ga ik in deze fase lekker badderen, zodat ik de volgende dag met frisse haren, geknipte nagels en een verzorgde huid me weer on top of the world voel.

 

Probeer de 5C-methode zelf

De 5C-methode helpt mij om effectief uit een bluhh-periode te komen. Soms pas ik een korte variant toe, soms een meer uitgebreide, afhankelijk van de situatie en waar op dat moment mijn behoefte ligt. Maar altijd zijn deze 5 elementen wel in meer of mindere mate vertegenwoordigd in mijn aanpak.

Dit is geen evidence-based methode. Het is niet gevalideerd. Het is slechts een methodiek gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring. Dit werkt voor mij, het hoeft niet voor jou te werken. Probeer het een paar keer uit en neem eruit mee wat voor jou resoneert.

Ik ben heel benieuwd of de 5C-methode jou inzichten heeft gegeven en natuurlijk of het jou helpt om ook uit een bluhh-gevoel te komen. Of misschien heb jij wel je hele eigen methodiek! Laat je het me weten via een reactie hieronder of via een DM op Instagram? Ik hoor graag van je!

 

Meer horen over je bluhh voelen, energie en zelf-sabotage?

We've been there too. Af en toe heb je gewoon zo'n moment. Gelukkig hoeft het niet lang te duren, afhankelijk van welke spiraal je kiest. Ergotherapeut Wietske Barkema en ik hadden allebei tegelijk zo'n bluhh-periode en gingen in gesprek over hoe we daar mee omgaan. Luister met ons mee:

 

 

 

 

NIEUW: Body Talk

Stel je eens voor dat je niet meer constant moe bent en allerhande lichamelijke klachten hebt die je belemmeren. Stel je voor dat je bruist van de energie en je droomleven kunt leiden. Je gezondheid staat dat heerlijke leven niet meer in de weg, maar is juist de katalysator ervan.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Leer communiceren met je lichaam. Met de online training Body Talk krijg jij de sleutel in handen voor optimale zelfzorg. Wil jij nooit meer onbewust over je grenzen gaan en precies weten wat je lijf nodig heeft om kerngezond te blijven? 

START VANDAAG NOG MET BODY TALK

Meer gezondheid in je mailbox?

Jouw filter in gezondheidsland. Geen spam, alleen waarde. 

Geen zorgen, ik pas geheimhouding ook toe op jouw contactinformatie!