De vrijheid van gezondheid | Gezond Kompas

De vrijheid van gezondheid

May 05, 2020

Ieder jaar op 5 mei vieren we onze vrijheid. De vrijheid waar anderen zo hard voor hebben gevochten, en die inmiddels zo normaal lijkt. En die in tijden van corona misschien wel wat veranderd lijkt. Vrijheid is er in vele vormen, en het kan voor iedereen wat anders betekenen. Ik zie gezondheid als een belangrijk aspect van vrijheid. In dit artikel beschrijf ik een oefening die je kunt doen om te reflecteren op jouw persoonlijke relatie tussen gezondheid en vrijheid. 

 

De relatie tussen gezondheid en vrijheid

Wat vrijheid ook voor jou betekent, de kans is groot dat jouw gezondheid invloed heeft op hoe je jouw vrijheid beleeft. Ik kijk liever naar wat er wèl mogelijk is ondanks ziekte, maar helaas werkt ziekte of ongezondheid ook beperkend. Denk aan de gewrichtspijn die je beperkt te voetballen met je kind. Denk aan het uitzicht dat je mist doordat je niet fit genoeg bent om de heuvel te beklimmen. Denk aan de lievelingsjurk die je niet meer past omdat je meer vet rond je buik hebt gekregen. Denk aan de aandacht die je niet geeft aan je partner omdat je teveel stress hebt. Enkele willekeurige voorbeelden van hoe je gezondheid je kwaliteit van leven en je vrijheid negatief beïnvloeden.

Maar wat nou als je wel blaakt van gezondheid? Aanpassingen in je levensstijl kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je eindelijk genoeg energie hebt om dat gedroomde project aan te pakken. Of dat je pijnloos kan hardlopen omdat je de overtollige kilo’s niet meer mee hoeft te zeulen. Of dat je ontspannen kan genieten van een gezellige avond met vrienden zonder steeds afgeleid te worden. Of dat je sterk genoeg bent om je eigen bepakking te dragen op die bijzondere bergtocht die al jaren op je bucketlist stond. Deze voorbeelden klinken voor mij als ervaringen van vrijheid. 

 

Een reflectie-oefening

Een goede gezondheid kan jou de vrijheid geven om te doen wat jij graag wilt, om het leven te beleven op de door jou gewenste manier. Omdat iedereen een persoonlijke invulling kan geven aan de relatie tussen gezondheid en vrijheid, wil ik graag een gedachte-experiment met je doen. Ga er goed voor zitten en neem even de tijd om onderstaande vragen één voor een rustig tot je door te laten dringen. Antwoord vervolgens op gevoel, en schrijf je antwoord op zodat je er later nog eens op terug kunt kijken. 

 

Wat betekent vrijheid voor jou?

Hoe ervaar je op dit moment jouw vrijheid?

Hoe beïnvloedt jouw huidige gezondheid jouw vrijheid?

Wat zou jouw optimale gezondheid betekenen voor jouw vrijheid?

Waarom is dit belangrijk voor jou?

Hoe zou je je dan voelen?

Ben je bereid om delen van je leven aan te passen om dat te bereiken?

Wat spreek je nu met jezelf af?

 

Dit soort reflectiemomentjes kunnen een belangrijke bijdrage bieden aan jouw duurzame gezondheid. Reflecteren stelt je in staat om bewust te worden van je huidige situatie, waar je dankbaar voor bent, wat je zou willen veranderen, en vooral waarom.  

Hoe heb je deze oefening ervaren? Heb je inzichten gekregen? Heb je misschien wel afspraken met jezelf gemaakt? Leuk als je het me laat weten via de comments hieronder!

 

NIEUW: Body Talk

Stel je eens voor dat je niet meer constant moe bent en allerhande lichamelijke klachten hebt die je belemmeren. Stel je voor dat je bruist van de energie en je droomleven kunt leiden. Je gezondheid staat dat heerlijke leven niet meer in de weg, maar is juist de katalysator ervan.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Leer communiceren met je lichaam. Met de online training Body Talk krijg jij de sleutel in handen voor optimale zelfzorg. Wil jij nooit meer onbewust over je grenzen gaan en precies weten wat je lijf nodig heeft om kerngezond te blijven? 

START VANDAAG NOG MET BODY TALK

Meer gezondheid in je mailbox?

Jouw filter in gezondheidsland. Geen spam, alleen waarde. 

Geen zorgen, ik pas geheimhouding ook toe op jouw contactinformatie!